Monday, November 17, 2008

Македонија назадува по прашањето на родовата еднаквост

ТВ Алфа во вестите објави дека:
Според истражувањето на Светскиот економски форум Македонија паднала на листата според рамноправноста на жените...

Од извештајот (pdf) се гледа дека Македонија бележи пад уште од 2006 година кој продолжува сè до 2008. Во 2006 била на 27 место, во 2007 на 35, а оваа година на 53.

Македонија и Хрватска се посебно истакнати како земји со најголем степен на назадување во Европа за разлика од, да речеме, Полска која се искачила 11 места како резултат на напредокот во процентот на жени меѓу законодавците, високите функционери, раководителите и министрите.

No comments: